Cumpărată cu 150 de euro de un comerciant de ocazie, apoi vândută cu 4,2 milioane de euro la licitaţie, o mască africană sculptură rară face obiectul unei bătălii judiciare în Franţa, iar statul Gabon s-a alăturat marţi procedurii, cu intenţia de a recupera această comoară, potrivit AFP.
Proprietarii originali ai măştii poporului Fang, un cuplu octogenar din regiunea Eure-et-Loire (centrul Franţei), au sesizat instanţa pentru a anula vânzarea măştii către un comerciant de ocazie în septembrie 2021, a explicat marţi avocatul lor, Frédéric Mansat Jaffré, în faţa tribunalului din Alès (sudul Franţei).
În imposibilitatea de a recupera obiectul, cuplul revendică valoarea măştii la finalul licitaţiei sale la Montpellier (sudul Franţei) la un preţ record în martie 2022.
Cuplul, un grefier pensionat în vârstă de 88 de ani şi soţia sa, o casnică în vârstă de 81 de ani, au apelat la un comerciant de obiecte second-hand pentru a scăpa de vechiturile acumulate în casa lor de vacanţă din regiunea Gard (sudul Franţei). Printre aceste obiecte aparent lipsite de valoare se afla o mască sculptată în lemn care aparţinuse bunicului, fost guvernator colonial în Africa, pe care urmau să o vândă în cele din urmă cu 150 de euro în septembrie 2021, alături de suliţe, un cuţit de circumcizie, burdufuri şi instrumente muzicale.
Comerciantul stabilise preţul „pe baza unor site-uri dedicate” şi a opiniilor unor licitatori „care nu doreau acest obiect”, a explicat Patricia Pijot, avocata sa, subliniind că clientul său „nu este un evaluator profesionist sau un cunoscător de artă africană”.
Citește și Berlinul închide Institute Goethe din Franţa, Italia, Ţările de Jos şi SUA
Comerciantul neagă orice intenţie de fraudă şi susţine că licitaţia a fost perfect legală. Ca dovadă a onestităţii sale, a precizat avocata sa, el s-a oferit chiar să plătească cuplului valoarea de 300.000 de euro estimată de către licitatorii de la casa de licitaţii din Montpellier pentru această „mască extrem de rară din secolul al XIX-lea, apanajul unei societăţi secrete a poporului…
Citeste tot articolul
Sursa & Foto Credit- „infocultural.eu”
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com