Racheta chinezeasca, Long March-5, a fost lansata in spatiu purtand sonda lunară Chang’e-6 pentru o misiune de aproape doua luni de recuperare a rocilor si solului de pe partea îndepărtată a lunii, într-o încercare fără precedent în lume. Lansarea reprezintă un nou succes în programul de explorare lunară și spațială al Chinei.
Chang’e-6 este denumită după zeița mitică chineză a lunii. Misiunea va aduce, pentru prima dată, probe directe din partea îndepărtată a lunii, oferind oamenilor de știință primele dovezi pentru a înțelege mediul și compoziția materialului de acolo.
S-a remarcat faptul că misiunea Chang’e-6 va avea și încărcături străine la bordul acesteia, din partea Franței, Italiei, Pakistanului și Agenției Spațiale Europene (ASE), toate având echipamente de studiu a lunii. Statele Unite nu au aplicat să trimită echipamente la bord din cauza legislației care interzice colaborarea directă cu NASA fără aprobare.
După ce sonda se separă de rachetă, va dura patru-cinci zile până va ajunge în orbita lunii, fiind de așteptat să aterizeze acolo la începutul lunii iunie. Va colecta mostre timp de două zile, care vor fi sigilate și aduse înapoi pe Pământ. Chang’e-6 se așteaptă să aterizeze în Mongolia Interioară în aproximativ 53 de zile.
În plus, misiunea Chang’e-6 face parte din proiectul pe termen lung de construire a unei stații de cercetare permanentă pe lună: Stația Internațională de Cercetare Lunară (ILRS) condusă de China și Rusia. Programul spațial chinez urmărește să trimită astronauți pe lună până în 2030, să aducă mostre de pe Marte și să lanseze încă trei misiuni de sondă lunară în următorii patru ani.
Sursa: Citeaza https://www.aljazeera.com/news/2024/5/3/china-launches-change-6-probe-to-study-dark-side-of-the-moon