În aceste timpuri de poli-criză planetară, încercăm să ne orientăm privind spre trecut. Ne aflăm, poate, într-un nou Război Rece, după cum propune Robin Niblett, fostul director al thinktank-ului de afaceri externe Chatham House, într-o nouă carte? Ne îndreaptă aceasta înspre marginea unui al treilea război mondial, așa cum susține istoricul Niall Ferguson? Sau, cum am sugerat și eu în anumite momente, lumea începe să semene cu Europa târzie a secolului al XIX-lea, cu imperii și mari puteri care se concurează?
Un alt mod de a încerca să punem necazurile noastre într-o formă istorică înțeleasă este să le numim „era de…”, cu cuvintele care urmează să sugereze fie un paralel cu, fie o contrastul puternic cu o eră anterioară. Deci guru-ul de afaceri externe CNN, Fareed Zakaria, sugerează în ultima sa carte că suntem într-o nouă Eră a Revoluțiilor, ceea ce înseamnă că putem învăța ceva din revoluțiile franceză, industrială și americană. Sau este mai degrabă Era Bărbatului Puternic, așa cum a propus comentatorul de afaceri externe al Financial Times, Gideon Rachman?
Sigur, este Vital să încercăm să învățăm din istorie, deoarece, așa cum scria Evelyn Waugh, acel maestru al prozei precise în engleză, în „Repetiția Brideshead”: „Nu posedăm nimic cu certitudine decât trecutul.” Trucul este să știi cum să-l citești. Mai întâi, trebuie să identificați mixul de vechi și nou, similar și diferit. Relația dintre cele două superputeri actuale, SUA și China, este clar, așa cum a afirmat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, „una dintre cele mai importante relații din lume”. Așa cum era în timpul Războiului Rece, aceste două superputeri au o competiție strategică globală, multidimensională, ideologic inflamată și de lungă durată.
Învățând din trecut, putem învăța și să ne adaptăm la lumea actuală și la transformările acesteia, într-un context geopolitic mai complex. Acest nou context face referire și la parteneriatele tranzacționale între puterile mari și mijlocii, care pot influența modul în care relația dintre SUA și China, dar și alte puteri regionale, poate evolua în viitor. Este important să înțelegem că, într-o lume globală în schimbare rapidă, fiecare acțiune și fiecare alianță poate avea consecințe semnificative pentru ordinea internațională viitoare.
Sursa: Citeaza https://www.theguardian.com/commentisfree/article/2024/may/03/cold-war-world-history-future