AcasăÎn LumeActualizare privind războiul din Ucraina: Atentia se indreapta catre Harkov pe masura...

Actualizare privind războiul din Ucraina: Atentia se indreapta catre Harkov pe masura ce Rusia lanseaza asalturi

Published on

spot_imgspot_img

Forțele ruse au lansat un atac terestru blindat vineri lângă al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Kharkiv, în nord-est. Lupte s-au înregistrat și în satele de la granița Strilecha, Pylna și Borysivka situată mai la vest, și forțele ruse au înaintat aproximativ 1 km în jurul orașului de frontieră Vovchansk. Președintele Ucrainei, Volodomyr Zelenskiy, a declarat că Ucraina a lansat o nouă contraofensivă în zonă, folosind trupe, brigăzi și artilerie. Locuitorii din Vovchansk au fost evacuați, iar un lider militar ucrainean a dezvăluit că forțele ruse încearcă să împingă trupele ucrainene cu până la 10 km. Cel puțin doi civili au fost uciși și alți cinci răniți în urma bombardamentului rusesc asupra așezărilor de la graniță.

SUA au anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar de 400 milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv rachete, rachete sol-aer și vehicule blindate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, ajutorul este menit să ajute Ucraina să apere asaltul rusesc asupra Kharkivului. Există preocupări că rușii se pregătesc pentru un asalt mai amplu asupra orașului. De asemenea, Ucraina a reușit să atace depozitul de petrol în regiunea ocupată de ruși din Luhansk, iar un atac cu drone ucrainean a incendiat o rafinărie de petrol din regiunea rusă Kaluga. De asemenea, un drone ucrainean a lovit o rafinărie de petrol în Bashkortostan, dovedind că Ucraina are soluții tehnologice puternice pentru a ataca rafinăriile și depozitele de petrol rusești. Se așteaptă ca primele avioane de luptă F-16 să fie livrate în Ucraina în iunie sau iulie.

Sursa: Citeaza https://www.theguardian.com/world/article/2024/may/11/ukraine-war-briefing-focus-swings-to-kharkiv-as-russia-mounts-assaults

Latest articles

More like this