AcasăÎn RomâniaFenomenul tokuryu a luat cu asalt Japonia: Cine sunt misterioșii criminali și...

Fenomenul tokuryu a luat cu asalt Japonia: Cine sunt misterioșii criminali și infractori care le-au luat locul vechilor membri yakuza

Published on

spot_imgspot_img


Privind trei bărbați mascați în timp ce spărgeau un magazin care vindea ceasuri de lux într-un cartier bogat din Tokyo în plină zi, unii oameni au crezut că se filmează un nou serial sau film de acțiune. Dar jaful din mai 2023 a fost cât se poate de real. Infractorii erau adolescenți cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani ce fuseseră recrutați online și făceau parte dintr-un nou fenomen care a luat cu asalt lumea crimei organizate din Japonia pe măsură ce declinul clanurilor yakuza continuă – autoritățile îi numesc tokuryu, potrivit The Guardian.

Termenul tokuryu este format din cuvintele „anonim” (tokumei) și „fluid” (ryudo) și se referă la grupuri ad hoc care comit infracțiuni. De multe ori, membrii grupărilor nici nu se cunosc între ei sau pe cei care pun la cale jafurile și de la care primesc ordine.

Ei se deosebesc de yakuza și pun mai puțin accent pe ierarhie, având o structură organizațională mai puțin rigidă prin care coordonează acțiunile celor care comit jafurile, furturile, atacurile și crimele comandate de superiorii lor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cei mai mulți dintre cei arestați au fost recrutați online și spun că au fost amenințați pentru a continua să execute ordinele pe care le-au primit. Unii dintre ei au spus că au fost recrutați pe Instagram.

Cei trei tineri care au furat ceasuri de lux și șoferul care i-a ajutat să scape nu au mai comis niciodată vreo infracțiune înainte de jaful din Tokyo. Toți cei patru au fost prinși, iar produsele furate în valoare de 300 de milioane de yeni (1,8 milioane de euro).

Poliția a spus că cei care au pus la cale jaful nu fac parte dintr-un grup yakuza, ci sunt membri ai altor grupări de crimă organizată și „cvasi-gangsteri” din regiunea Kanto, din jurul Tokyo.

Peste 10.000 de persoane arestate în perioada septembrie 2021 și februarie 2023 au fost descrise de poliția din Japonia drept tokuryu. „Astfel de jafuri comise pe străzi comerciale aglomerate în centrul orașelor în plină zi au ajuns la un nivel fără precedent”, a declarat Yasuhiro Tsuyuki, șeful Agenției Naționale de Poliție.

Pe insula Kyushu din prefectura Fukuoka, o fostă fortăreață a yakuza, poliția a format o divizie cu 100 de membri pentru a combate amenințarea tokuryu.

Întrucât infracțiunile sunt rare în Japonia, seria de zeci de jafuri comise în toată țara din 2021 și până în 2023, în urma cărora o femeie de 90 de ani a murit, i-a șocat pe japonezi.

Ginza streets at night
Cartierul Ginza, unde infractorii mascați au jefuit un magazin cu ceasuri de lux în văzul tuturor în plină zi. Foto: Profimedia Images

Jafurile ar fi fost organizate de o grupare japoneză care operează din Filipine. Poreclită „Luffy”, după un personaj faimos de manga folosit de unul dintre liderii grupării pe aplicațiile de mesagerie, infractorii au pus la cale și escrocherii prin telefon și au șantajat oameni de afaceri din Japonia care lucrau în Manila.

Peste 30 de membri ai grupării au fost extrădați în Japonia, iar câțiva au rămas la închisoare în Filipine. Printre ei se numără și foști membri yakuza.

Alte grupări de tokuryu au fost descoperite în Cambodgia, Thailanda și Vietnam – toate sunt locuri în care yakuza a fost prezentă.

După ce sindicatele yakuza au fost vânate intens de autoritățile din Japonia, numărul de membri a scăzut de la peste 180.000 în anii ’60 la 20.400, anul trecut, pe măsură ce generațiilor mai vechi le-a fost din ce în ce mai greu să îi ademenească pe tineri.

Membri yakuza nu au voie să își deschidă conturi bancare, să obțină carduri de credit, să își facă asigurări și nici chiar să semneze contracte pentru servicii de telefonie mobilă.

„Populația îmbătrânită a Japoniei joacă un rol, bineînțeles, dar stilul yakuza nu mai este o propunere atrăgătoare pentru bărbații tineri”, a explicat Tomohiko Suzuki, autor și specialist în yakuza. „Ei sunt nevoiți să sacrifice mult pentru a duce o viață de gangster, în schimbul unor câștiguri tot mai mici.”

Editor : Raul NețoiuCiteste articol integral

Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”
Sursa:

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

Latest articles

More like this