AcasăÎn RomâniaFurtună solară intensă, care ar putea persista şi în weekend. Cercetător: Aurora...

Furtună solară intensă, care ar putea persista şi în weekend. Cercetător: Aurora boreală, ”cadoul” făcut de vremea spaţială / Imagini spectaculoase din întreaga emisferă nordică, inclusiv din România, distribuite pe reţelele sociale – FOTO

Published on

spot_imgspot_img


Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (Noaa) a emis vineri, pentru prima oară după aproximativ 20 de ani, o avertizare de furtună geomagnetică rară, de nivel 4 – cel mai mare fiind 5 – care poate afecta reţelele electrice şi sateliţii de comunicaţii. Ulterior, a fost reclasificată la nivelul G5. Rezultatul acestui fenomen a fost o mai mare vizibilitate a aurorei boreale în zone din emisfera nordică în care în mod obişnuit nu putea fi observată, inclusiv în România, Marea Britanie, în Franţa şi SUA. ”„Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale – aurora”, a declarat Rob Steenburgh, cercetător la centrul meteorologic spaţial al Noaa, conform The Guardian. Numeroase imagini au fost distribuite pe reţelele sociale, însoţite de comentarii precum ”Îţi taie respiraţia”, ”Nebunie absolută! N-am reuşit niciodată să prind aurora boreală, NICIODATĂ! Cu toate acestea, în seara asta am surprins un spectru complet de culori la care am crezut sincer că aş putea doar să visez”, ”E o furtuna solara care a ajuns pe Pamant, extrem de puternica, si care da spectacol”.


Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (Noaa) a emis vineri o avertizare rară de furtună geomagnetică severă. Acesta a alertat operatorii centralelor electrice şi navelor spaţiale aflate pe orbită să ia măsuri de precauţie. Noaa a avertizat că furtuna ar putea produce lumini boreale până la sud, până în Alabama şi nordul Californiei.

„Cei mai mulţi oameni de aici, pe planeta Pământ, nu vor trebui să facă nimic”, a spus Rob Steenburgh, ucercetător la centrul meteorologic spaţial al Noaa. „Acesta este într-adevăr cadoul vremii spaţiale– aurora”, a adăugat el.

„Evenimentul foarte rar” este cauzat de un grup mare de pete solare care a produs câtevaerupţii solare moderate până la puternice,  începând de miercuri dimineaţă”, a indicat Noaa. Asta însemna că luminile puteau fi văzute mai la sud decât de obicei.

Se anticipa că furtuna va atinge vârful pe măsură ce cel puţin şapte ejecţii de masă coronală converg şi se îndreaptă spre Pământ vineri târziu sau sâmbătă devreme, potrivit unei actualizări. Dar furtuna geomagnetică este „foarte probabil” să persiste în weekend, a transmis agenţia.

Ca urmare a furtunii solare, aurora boreală a luminat cerul nopţii în emisfera nordică, iar reţelele sociale au fost inundate de imagini ale cerului luminat spectaculos.

Aurora boreală a fost observată în Marea Britanie, în Golful Whitley, pe coasta de nord-est; Essex; Cambridgeshire; şi Wokingham în Berkshire. A fost observată şi în Suffolk, Kent, Hampshire şi Liverpool.

 

Kathleen Cunnea, din Great Horkesley, Essex, a spus: „A fost absolut uimitor de văzut”.

 

A fost observată şi în Irlanda, unde serviciul meteorologic a postat imagini cu luminile deasupra Dublinului şi deasupra aeroportului Shannon din County Clare.

Şi în România au putut fi observate luminile aurorei boreale, inclusiv în Bucureşti.

FOTO: Facebook / Lucian Mindruta
FOTO: Facebook / Lucian Mindruta
stiri romania
FOTO: Aurora boreală la Sulina Facebook / Hubati Tudor
FOTO: Aurora boreală la Sulina Facebook / Hubati Tudor

 

Conform Le Figaro, imagini similare au fost observate şi în Franţa şi Italia.

Potrivit postărilor de pe Facebook, aurora boreală a putut fi văzută şi la Chişinău.

FOTO; Facebook / Visit Chişinău
FOTO; Facebook / Visit Chişinău

Unele dintre primele fotografii cu aurora boreală din SUA au venit din Sebago Lake, Maine, dar li din Atlanta (Georgia).

 

NASA a precizat că furtuna nu a reprezentat nicio ameninţare serioasă pentru cei şapte astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale Cea mai mare îngrijorare a fost creşterea nivelului de radiaţii, iar echipajul se putea muta într-o parte mai bine protejată a staţiei, dacă este necesar, potrivit Steenburgh.

Radiaţia crescută ar putea ameninţa unii dintre sateliţii ştiinţifici ai NASA. Instrumentele extrem de sensibile ar fi oprite dacă este necesar pentru a evita deteriorarea, a declarat Antti Pulkkinen, directorul diviziei de ştiinţă heliofizică a agenţiei spaţiale. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected].

Citeste articol integral

Sursa & Foto Credit- “www.news.ro”
Sursa:

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: [email protected]

Cititi Termeni si Conditii

Latest articles

Începe cea mai mare procesiune religioasă din Europa. 400.000 de pelerini se îndreaptă spre, Şumuleu Ciuc

Numeroase grupuri de pelerini se îndreaptă, sâmbătă dimineaţă, spre Şumuleu Ciuc, pentru a...

Caricaturiștii lumii despre evenimentele săptămânii curente

Primele publicatii au aparut pe site-urile caglecartoons.com in Bulgaria, politicalcartoons.com in data de 13...

More like this

Începe cea mai mare procesiune religioasă din Europa. 400.000 de pelerini se îndreaptă spre, Şumuleu Ciuc

Numeroase grupuri de pelerini se îndreaptă, sâmbătă dimineaţă, spre Şumuleu Ciuc, pentru a...

Caricaturiștii lumii despre evenimentele săptămânii curente

Primele publicatii au aparut pe site-urile caglecartoons.com in Bulgaria, politicalcartoons.com in data de 13...