AcasăCulturăA fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume » Istorie

A fost descoperită cea mai veche pictură rupestră din lume » Istorie

Published on

spot_imgspot_img


Cel mai vechi exemplu de artă rupestră figurativă a fost descoperit în insula indoneziană Sulawesi de oamenii de ştiinţă australieni şi indonezieni. Pictura reprezentând un porc sălbatic şi trei figuri asemănătoare oamenilor are o vechime de cel puţin 51.200 de ani, cu peste 5.000 de ani mai mult decât cea mai veche artă rupestră anterioară.

Pictura, despre care se crede că are o vechime de cel puţin 51.200 de ani, a fost găsită în peştera Leang Karampuang din estul insulei indoneziene Sulawesi, au scris cercetătorii de la Universitatea Griffith, Universitatea Southern Cross şi Agenţia Naţională Indoneziană pentru Cercetare şi Inovare în revista Nature.

Probele au fost colectate în 2017, dar nu au fost datate până la începutul acestui an.

Precedentul deţinător al recordului era o pictură în mărime naturală a unui porc sălbatic despre care se crede că a fost creată acum cel puţin 45.500 de ani într-o peşteră din Leang Tedongnge.

Pictura recent descoperită înfăţişează trei therianthropi – sau hibrizi om-animal – şi un porc sălbatic.

Adhi Agus Oktaviana, autorul principal şi doctorand la Universitatea Griffith, a declarat că descoperirile au fost „foarte surprinzătoare, niciuna dintre faimoasele opere de artă europene din epoca glaciară nu este la fel de veche ca aceasta, cu excepţia unor descoperiri controversate din Spania”.

Citește și 33 de morminte antice, descoperite la vest de Assuan, în Egipt

Descoperirea contrazice opinia academică conform căreia arta rupestră figurativă timpurie era formată din panouri cu o singură figură, mai degrabă decât din scene în care figurile interacţionau între ele.

Cercetătorii au folosit datarea cu serii de uraniu pentru a data straturile de carbonat de calciu care s-au format pe partea de sus a picturii. Aceasta a implicat extragerea de probe de calcar care au fost apoi vaporizate cu un laser. Vârsta probei a fost calculată prin măsurarea raportului dintre thorium şi uraniu.

Cercetătorii au afirmat că această metodă a permis datarea mai precisă a straturilor, asigurându-se că materialele mai tinere şi mai vechi nu au fost amestecate.

De asemenea, cercetătorii au datat arta…Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest articles

Primul semn care te avertizează că ți se va face rău din cauza căldurii

Primul semn care indică că ți se va face rău din cauza căldurii este senzația...

Dezvăluirea Făcută De Radu Vâlcan înainte De începerea Sezonului 8 „Insula Iubirii”. „Sunteți Nebuni Dacă Așa Credeți”

Radu se bucură de cele mai frumoase locuri de pe insulă, creând amintiri...

În Cabinetul Oval, Biden subliniază unitatea după tentativa de asasinat împotriva lui Trump

Președintele SUA, Joe Biden, a folosit scena formală a biroului oval de la Casa...

More like this