AcasăÎn RomâniaUnde duce lipsa educației medicale în școli. Președinta CNAS: „Suntem ţara care...

Unde duce lipsa educației medicale în școli. Președinta CNAS: „Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani”

Published on

spot_imgspot_img


România are cea mai tânără bunică, fiind vorba despre o tânără de 23 ani, conform președintei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea. În cadrul unei conferințe de presă organizată la Târgu Mureș, medicul a precizat că având în vedere această situație, între prevederile noului contract-cadru, intrat în vigoare la 1 iulie, se numără și o serie de capitole referitoare la adolescenți.

O mamă își ține copilul de mână

Președinta CNAS a îndemnat părinții și bunicii să discute cu tinerii. Foto: Arhivă

Printre prevederile pe care le anunţ în acest nou contract, în această prelungire, pentru că este o prelungire a contractului de la 01.07.2023, avem şi prevederi care privesc adolescentul. Putem consilia adolescentul împotriva bolilor cu transmitere sexuală, împotriva riscului de dependenţă de alcool, dependenţă de droguri, dependenţă de jocuri de noroc, dependenţă de jocuri video (…). Avem, din păcate, fetiţe care sunt cu sarcini la 12 ani, la 14 ani au doi copii. Suntem ţara care are cea mai tânără bunică, la 23 de ani. Este cutremurător să vezi la ce sunt supuşi copiii noştri! Şi atunci, refuzul de a discuta despre sănătatea acestor fetiţe şi acestor copii, care îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, rămâne încă sub semnul întrebării, încă rămâne sub semnul stigmei sociale”, a afirmat Valeria Herdea, conform Agerpres. 

În aceeași ordine de idei, președinta CNAS a îndemnat părinții și bunicii să discute cu tinerii, să-i asculte și să-i facă pe aceștia să spună liber ceea ce gândesc. 

Vorbiţi cu ei pentru că noi, cei care poate că am fost altfel crescuţi, avem nevoie să ne aplecăm spre ei. Este ceea ce vă rog cel mai mult: Ascultaţi-i pe tineri! (…) Haideţi să încercăm să-i prevenim şi să prevenim îmbolnăvirile. Haideţi să recunoaştem că există nişte probleme. Nu pot să concep secolul 21 fără să vorbeşti cu copiii tăi. Sexualitatea nu este o ruşine, dar este o ruşine să nu vorbim despre sănătatea dentară, să nu vorbim despre sănătatea corpului, să nu vorbim despre ceea ce este normal fiziologic în organismul nostru. E normal să avem cultură medicală în şcoli şi îmi menţin părerea fermă. Este obligatoriu să avem educaţie medicală în şcoli. Este obligatoriu să vorbim şi să ne asumăm să fim un exemplu pentru copiii noştri”, a mai declarat Valeria Herdea. 

  „România, din păcate, este încă o ţară endemică pentru hepatita B şi C”

Potrivit Valeriei Herdea, în acest nou contract-cadru sunt prevăzute numeroase prevederi care vizează adolescenții și tinerii, cum ar fi vaccinarea împotriva HPV (compensată cu 50%). 

România, din păcate, este încă o ţară endemică pentru hepatita B şi C. Există posibilitatea de depistare a virusului hepatitic B şi C, iar pentru gravide accesul la testarea HIV. Sunt câteva lucruri care aparent poate par simple, dar să ştiţi că în realitate sunt extrem de complexe, pentru că într-o ţară în care există încă infecţie cu virus hepatitic B şi C înseamnă că există o rată încă redusă de vaccinare. Există la noi în ţară vaccinarea împotriva infecţiei cu virus hepatitic B din 1995. Şi totuşi încă ne confruntăm cu ea. Din păcate, scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani (…) îşi vede astăzi roadele”, a transmis președinta CNAS.

Amintim faptul că CNAS a anunțat că de la 1 iulie persoanele neasigurate vor beneficia de diverse servicii. Se dorește depistarea unor afecțiuni grave, precum cancerele, hepatitele B și C, iar la gravide HIV/SIDA. Citeste articol integral

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Sursa:

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest articles

Primul semn care te avertizează că ți se va face rău din cauza căldurii

Primul semn care indică că ți se va face rău din cauza căldurii este senzația...

Dezvăluirea Făcută De Radu Vâlcan înainte De începerea Sezonului 8 „Insula Iubirii”. „Sunteți Nebuni Dacă Așa Credeți”

Radu se bucură de cele mai frumoase locuri de pe insulă, creând amintiri...

În Cabinetul Oval, Biden subliniază unitatea după tentativa de asasinat împotriva lui Trump

Președintele SUA, Joe Biden, a folosit scena formală a biroului oval de la Casa...

More like this