AcasăÎn RomâniaCum scăpăm de țânțari? Metode eficiente de la specialiști. Cele mai bune...

Cum scăpăm de țânțari? Metode eficiente de la specialiști. Cele mai bune soluții pentru a-i ține departe de piele

Published on

spot_imgspot_imgstiri romania

Dacă stați la bloc, țânțarii pot proveni din subsolul umed al clădirii, dar și de afară, în special în zonele cu multă vegetație, ape stătătoare și umiditate ridicată.

Dacă stați la casă și aveți o gradina cu vegetație abundentă și sălbăticită în jur, ape stătătoare, bălți, iazuri, mlaștini, acestea sunt case minunate pentru țânțari și larvele lor.

Vorbim atât de mult despre apă pentru că viața și înmulțirea țânțarilor sunt în strânsă legătură cu apa. Femela își depune ouăle pe suprafețele, oricât de mici, ale apelor stătătoare. În toate stadiile dezvoltării sale, respectiv de embrion, larva și pupă, țânțarul trăiește în apă sau pe suprafața apei. În momentul eclozării, țânțarul este deja adult, capabil să zboare, să se hrănească și să înmulțească.  Poate trăi până la 6 luni și poate zbura zeci de kilometri pentru a găsi o zonă propice înmulțirii.

 De câtă apa este nevoie pentru că țânțarul să-și depună ouăle?

De doar câțiva stropi de apa care băltește, se pare. Pe lângă casele noastre, asta înseamnă: subsolul blocului încărcat de umezeală de la țevi care curg sau de la igrasie, bălți, streșini în care se oprește apa, fântâni neacoperite, rezervoare de colectarea a apei de ploaie sau puțuri neacoperite, canale în care stagnează apa.

 De ce sunt atât de eficienți în a ne găsi?

Pentru că femela de țânțar are nevoie de proteine pentru a produce și depune ouă, iar sursă cea mai la îndemână pentru ea este sângele, și pentru că poate detecta emisiile de dioxid de carbon de la 25 metri distanță – iar oamenii și animalele produc constant așa ceva.

Dacă vă întrebați cu ce se hrănește masculul țânțar, aflați că pentru el este suficient polenul.

Ce putem face pentru a-i stârpi?  

Soluții pentru a-i ține departe de casă

 Cea mai bună armă este prevenirea, așa că în primul rând trebuie găsită și oprită sursa înmulțirii țânțarilor, adică trebuie eliminate și reparate sau acoperite sursele de apa statute: fântâni neacoperite, puțuri, bălți, canale, etc, dar și sursele de scurgere a apei, precum țevi și robinete defecte.

1.Eliminarea vegetației sălbăticite.

Evident, nu este înțelept să eliminăm complet vegetația, în special în orașe, dar ținerea ei sub control, curățarea și întreținerea regulată a zonelor verzi (arbori, arbuști, gazon) are șanse mai mici să întrețină populații mari de țânțari. În plus, dacă este menținută sănătoasă și în ordine, se pot aplica cu eficiență mai mare tratamentele antițânțari atunci când s-au înmulțit prea mult.

 2. Stropirea cu insecticide

Dacă faceți singuri stropirea, căutați surse de încredere pentru insecticide, eventual sfătuiți-vă cu un faramacist fito-sanitar, și procedați metodic: stropiți mai întâi zona interioară a casei (ziduri, tavane, podele) și apoi continuați cu spațiile de lângă casă (pridvor, sub acoperiș, sub streașina casei , la colțurile ferestrei, în special zonele umbroase).

În spațiul curții stropiți vegetația, trunchiurile copacilor, arbuștii, boscheții de la rădăcină în sus, vizându-se partea inferioară a frunzelor, loc unde deobicei se ascund țânțarii.

 3. Acoperirea luciului de apă

Dacă colectați apa de ploaie-o idee farte bună, de altfel, aveți grijă cum și unde o depozitați: rezervoarele sau butoaiele să fie acoperite tot timpul, pentru a nu permite larvelor să se adăpostească acolo dar și pentru a nu colecta tot felul de alte obiecte zburătoare.

4. Campaniile locale de dezinsecție

La bloc, eficință maximă are campania de dezinsecție la nivel de stradă sau cartier, dar dacă o sursă constantă de țânțari este subsolul blocului dvs, inspectați-l, reparați scurgerile de apa, asigurați aerisirea constantă pentru a se evapora apa și apoi procedați la stropirea cu substanțe specifice. După aceea puteți proceda și la igienizarea subsolului, cu ajutorul varului.

Atomizoarele și pulverizatoarele – ajută la împrăştierea eficientă a substanţelor anti ţânţari pe suprafeţe mari

5. Plasele antiinsecte

Plasele aintiinsecte de la ferestre sunt foarte eficiente, daca sunt montate corect si materialul este suficient de des.

6. Lămpile anti-insecte cu raze UV

Lampile cu raze UV pentru curte și casă atrag insectele cu ajutorul razelor UV şi apoi le distrug cu ajutorul curentului electric care circula prin grilaj, sau le aspiră in interior.

7. Schimbați becurile!

Un alt lucru care atrage țânțarii este lumina, dar nu orice lumină, ci doar cea de frecvența potrivită. Se pare că becurile galbene (de culoare galbenă, nu cu lumina galbenă!)  sau becurile LED sunt dintre acele tipuri care nu atrag țânțarii, așa că dacă locuiți la casă, schimbați becurile din zona ușilor, ferestrelor și de pe verande va ajuta semnificativ, iar la bloc, atunci când trebuie să stați cu geamurile deschise și lumina aprinsă, alegeți să aprindeți un astfel de bec, LED sau galben.

Soluții pentru a-i ține departe de piele – repelenți

Citiți continuarea aiciCiteste articol integral

Sursa & Foto Credit- “www.realitatea.net”
Sursa:

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest articles

Eurodeputatii de extremă dreapta voteaza in masa impotriva rezolutiei pro-Ucraina

Declaratia, prima activitate semnificativa a noului Parlament European, a primit 495 de voturi pentru...

Cum au murit doi bărbaţi, de 37 și 30 de ani, electrocutaţi în piscină în Braşov

Doi bărbați și-au pierdut viața în comuna Racoș din județul Brașov, după ce s-au...

More like this

Eurodeputatii de extremă dreapta voteaza in masa impotriva rezolutiei pro-Ucraina

Declaratia, prima activitate semnificativa a noului Parlament European, a primit 495 de voturi pentru...