AcasăÎn LumeDramaturgul și regizorul rus condamnat la șase ani de închisoare pentru „justificarea...

Dramaturgul și regizorul rus condamnat la șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului” | Rusia

Published on

spot_imgspot_img

Un tribunal militar rus a condamnat o autoare de piese de teatru și o regizoare la șase ani de închisoare sub acuzația de “justificare a terorismului” într-o piesă despre femei care se căsătoresc cu jihadiști din Siria. Regizoarea Yevgeniya Berkovich și autoarea Svetlana Petriychuk au fost condamnate după ce procesul lor a fost mutat în spatele ușilor închise. Arestarea femeilor în mai anul trecut a șocat comunitatea artistică a Rusiei, care a fost supusă la presiuni fără precedent din partea Kremlinului după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina. Durata sentinței anunțată de judecător luni a fost aceeași cu cea cerută de procurori săptămâna trecută și cu un an mai puțin decât maximul posibil.

Berkovich, în vârstă de 39 de ani, a scris poezii criticând ofensiva militară a Rusiei în Ucraina și susținătorii ei au spus că procesul ar putea fi legat de acest lucru. Grupul de drepturi ale omului Amnesty International a spus că cele două femei sunt “vizate pur și simplu pentru exercitarea dreptului la libertatea de exprimare” și a cerut eliberarea lor imediată. Kremlinul a adus instituțiile artistice sub un control mai strâns de la declanșarea ofensivei sale din Ucraina în 2022. Mulți dintre figurile artistice de frunte din Rusia au părăsit țara.

Purtătorii lor de cuvânt au dat ultimele argumente în instanță luni într-o audiere închisă. Judecătorul a decis luna trecută ca procesul să continue în spatele ușilor închise după ce acuzarea a spus că martorii sunt amenințați pe rețelele sociale. Medicii și susținătorii au fost permiteți să participe doar la pronunțarea sentinței.

Sursa: Citeaza https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/08/russian-playwright-and-director-given-six-years-in-jail-for-justifying-terrorism

Latest articles

Eurodeputatii de extremă dreapta voteaza in masa impotriva rezolutiei pro-Ucraina

Declaratia, prima activitate semnificativa a noului Parlament European, a primit 495 de voturi pentru...

Cum au murit doi bărbaţi, de 37 și 30 de ani, electrocutaţi în piscină în Braşov

Doi bărbați și-au pierdut viața în comuna Racoș din județul Brașov, după ce s-au...

More like this

Eurodeputatii de extremă dreapta voteaza in masa impotriva rezolutiei pro-Ucraina

Declaratia, prima activitate semnificativa a noului Parlament European, a primit 495 de voturi pentru...