AcasăÎn RomâniaAdmitere liceu 2024. Șase sfaturi ca să completezi corect fișa de înscriere...

Admitere liceu 2024. Șase sfaturi ca să completezi corect fișa de înscriere la liceu

Published on

spot_imgspot_img


Fișa de admitere la liceu poate fi completată de elevi și părinți în perioada 11-22 iulie. Adică, începând de mâine timp de 11 zile. Inspectoratul Școlar Județean Iași a publicat în acest sens o broșură cu mai multe recomandări.

elev care completeaza o grila

Este suficientă o singură greșeală și elevul nu mai intră la liceul dorit. Sursa foto: arhivă

Fișa de admitere la liceu poate fi completată de elevi și părinți în perioada 11-22 iulie. Adică, începând de mâine timp de 11 zile. Inspectoratul Școlar Județean Iași a publicat în acest sens o broșură cu mai multe recomandări. 

  • Specialiștii în educație din Iași recomandă elevilor să caute infrmații despre cât mai multe licee sau școli profesionale din județ. ideal ar fi să aibă informații despre toate unitățile de învățământ, pentru a face o alegere corectă, în cunoștință de cauză și obiectiv.: „Caută cât mai multe informații despre liceele și școlile profesionale din județ. Vezi ce categorii de clasă, specializări și calificări profesionale sunt propuse în planul de școlarizare. Ce condiții oferă unitățile de învățământ. Care sunt oportunitățile la absolvire”. În acest fel, elevii își vor face o idee, o părere despre ce oferă liceul respectiv, vor ști la ce să se aștepte dacă vor opta să se înscrie acolo. 
  • Potrivit ghidului de admitere, autoevaluarea este extrem de importantă în procesul de înscriere la liceu: „Gândește-te foarte bine la ceea ce vrei să faci mai departe în viață. Ce domeniu de activitate te atrage mai mult. Care sunt disciplinele școlare care îți plac, pe care le înțelegi cel mai bine. Ce activități de timp liber te fac să te simți util”. Elevul ar trebui să aleagă liceul după un anumit set de reguli, principii și preferințe personale. Un copil bun la matematică, de exemplu, nu ar avea ce să caute la un liceu vocațional. 
  • De asemenea, este important ca elevii să fie fie realiști și să alegă liceul în funcție de media obținută la examenul de Evaluare Națională 2024: „Fă diferența între ceea de îți dorești și ceea ce poți. Compară media ta de absolvire cu mediile cu care s-a intrat anul trecut la licee”, este menționat în broșură.
  • În ceea ce privește completarea opțiunilor, specaliștii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean iași le recomandă elevilor completeze cât mai multe opțiuni: „Un număr cât mai mare de opțiuni completate în fișa de înscriere îți vor garanta un loc prin repartiția computerizată. Reține că repartizarea la liceele teoretice și cele tehnologice se face, în primul rând, în funcție de medie. Alege cu prioritate acele clase cu specializările care te atrag, unde ultimele medii cu care s-a intrat în anul școlar trecut sunt apropiate de media ta”.
  • Și sfaturile din partea adulților pot fi de mare ajutor: „Stai de vorbă cu părinții tăi despre viitorul pe care te pregătești să-l urmezi. Părerea lor contează, chiar dacă nu corespunde întotdeauna cu a ta. Cere o părere și de la profesorii tăi care te cunosc mai bine și își dau seama de posibilitățile tale. Ia legătura cu alte persoane care urmează sau au urmat liceul sau școala la care intenționezi să te înscrii”, mai menționează ghidul.
  • „Atenție! Dacă vei trece în fişa înscriere un număr mic de opţiuni, există pericolul să nu fii repartizat, ca urmare a faptului că până la media ta de admitere, elevii cu medii mai mari să fi ocupat toate locurile de la clasele pentru care ai optat; astfel vei rămâne nerepartizat în prima etapă de repartizare computerizată, urmând a participa la a doua etapă, pe locurile rămase libere”, mai atenționează ISJ Iași.

Absolvenții clasei a VIII-a se pot înscrie fie în învățământul liceal, profesional, sau dual. În cadrul învățământului liceal există 3 filiere: Teoretică, Vocațională și Tehnologică.

Cum arată fișa de înscriere la liceu

fisa inscriere liceu jpg

La ce să fii atent când completezi fișa de înscriere la liceu

  • Codurile specifice fiecărei speializări se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. 
  • Numărul de opțiuni ar trebui să fie cât mai mare. Motivul? Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului clasat în fața acestuia și până când nu-l repartizează pe acesta la una dintre ele. De asemenea, se recomandă efectuarea unor alegeri onestem bifarea unor licee unde elevul știe că ar avea șanse reale să fie admis. 
  • Codurile se completează cu foarte mare atenție. Prea puține opțiuni, prea puine coduri sau coduri introduse eronat pot duce la o repartizare nedorită. 
  • După completarea fișei de înscriere și introducerea opțiunilor în calculator,  elevul și părinții acestuia vor primi fișa completată pentru a o verifica. Este extrem de important ca toate informațiile să fie corecte înainte ca cererea să fie semnată. În cazul în care se observă greșeli, elevii le pot corecta înainte ca fișele să fie listate. Citeste articol integral

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Sursa:

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest articles

Eurodeputatii de extremă dreapta voteaza in masa impotriva rezolutiei pro-Ucraina

Declaratia, prima activitate semnificativa a noului Parlament European, a primit 495 de voturi pentru...

Cum au murit doi bărbaţi, de 37 și 30 de ani, electrocutaţi în piscină în Braşov

Doi bărbați și-au pierdut viața în comuna Racoș din județul Brașov, după ce s-au...

More like this

Eurodeputatii de extremă dreapta voteaza in masa impotriva rezolutiei pro-Ucraina

Declaratia, prima activitate semnificativa a noului Parlament European, a primit 495 de voturi pentru...