AcasăÎn LumeCe a promis NATO Ucrainei - și a fost Gaza prezentă în...

Ce a promis NATO Ucrainei – și a fost Gaza prezentă în discuțiile de la summit? | Știri NATO

Published on

spot_imgspot_img

Condus de președintele american Joe Biden, NATO a prezentat o serie de noi promisiuni către Ucraina la summitul său de trei zile de la Washington, DC, marcând aniversarea a 75 de ani a alianței militare. Se estimează că autocratele, grupurile teroriste și președintele rus Vladimir Putin reprezintă amenințări majore, iar Biden a declarat că Ucraina poate și va opri Rusia, cu sprijinul colectiv al NATO. NATO a promis să înzestreze Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană, inclusiv baterii Patriot suplimentare și un sistem de apărare SAMP/T, precum și să acorde cel puțin 43 miliarde de dolari în ajutor militar. De asemenea, au fost anunțate alte măsuri individuale și comune pentru consolidarea securității Ucrainei.

Summitul NATO a ignorat în mare parte războiul din Gaza, iar liderii s-au concentrat în principal pe criza din Ucraina. Unii lideri, precum Erdogan din Turcia și Sanchez din Spania, au criticat lipsa de acțiune a NATO în Gaza și au cerut o abordare similară ca în cazul Ucrainei. În ceea ce privește politica NATO, relațiile cu China, Iranul și Coreea de Nord sunt criticizate pentru sprijinul acordat Rusiei. Georgia, care aspiră la aderarea la NATO, nu a primit mențiune în declarația liderilor, spre deosebire de Ucraina, Moldova și Bosnia și Herțegovina.

Noul prim-ministru al Regatului Unit, Keir Starmer, a promis să continue sprijinul pentru Ucraina, iar unele schimbări politice interne ale președintelui Biden ar putea afecta viitorul NATO. Cu întrebări serioase în privința vârstei și capacității de a guverna a lui Biden, precum și cu amenințarea lui Trump de a retrage SUA din NATO, viitorul alianței rămâne incert.

Sursa: Citeaza https://www.aljazeera.com/news/2024/7/11/what-has-nato-promised-ukraine-at-summit-and-did-gaza-figure-in-talks

Latest articles

More like this