AcasăCulturăCea mai mică fosilă de humerus uman oferă noi informaţii despre specia...

Cea mai mică fosilă de humerus uman oferă noi informaţii despre specia Homo floresiensis » Tehnologie și știință

Published on

spot_imgspot_img


Oamenii de ştiinţă au descoperit rare fosile umane străvechi pe insula indoneziană Flores, se arată într-un studiu publicat miercuri, informează DPA.

Fosilele includ un os adult „incredibil de mic” de la nivelul membrelor superioare şi care are o vechime de 700.000 de ani.

Se crede că ar fi aparţinut unui exemplar foarte timpuriu din specia ”hobbiţilor”, Homo floresiensis, descoperită în 2003 în peştera Liang Bua din vestul insulei indoneziene.

Predatând hominizii din Liang Bua cu 650.000 de ani, fosilele recent descoperite provin de la cel puţin trei indivizi care aveau maxilare şi dinţi mai mici decât Homo floresiensis.

Studiul, publicat în revista Nature Communications, demonstrează că descoperirea unui os fosil de la nivelul membrelor oferă o mulţime de informaţii privind originea ancestrală a speciei Homo floresiensis.

Pe baza lungimii estimate a osului, oamenii de ştiinţă au calculat că înălţimea acestui hominid ar fi fost de circa 100 de centimetri, cu aproximativ 6 centimetri mai puţin decât înălţimea estimată a scheletului de la Liang Bua.

Citește și O fosilă de dinozaur, scoasă la iveală de inundaţiile masive din Brazilia

”Aceste humerus de adult cu o vechime de 700.000 de ani nu e doar mai scurt decât cel al lui Homo floresiensis, ci este cel mai scurt os de braţ superior din istoria fosilelor de hominizi”, a declarat coautorul studiului, Adam Brumm, de la Centrul australian de cercetare privind evoluţia umană din cadrul Universităţii Griffith.

”Acest specimen foarte rar confirmă ipoteza noastră potrivit căreia strămoşii lui Homo floresiensis aveau o statură extrem de mică; cu toate acestea, acum este evident din proporţiile minuscule ale acestui os de la nivelul membrelor că strămoşii timpurii ai ‘hobbiţilor’ erau şi mai mici decât s-a crezut iniţial”, a mai spus cercetătorul.

Cei doi dinţi descoperiţi în situl arheologic erau de asemenea de dimensiuni mici, iar unul dintre aceştia avea caracteristici de formă similare cu specia Homo erectus de pe insula Java. Similaritatea nu susţine ipoteza că Homo floresiensis ar fi evoluat dintr-un tip de hominid mai timpuriu şi mai primitiv, au precizat oamenii…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- “infocultural.eu”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. romaniaexpres.ro este un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest articles

More like this