Zeci de militari ruși sunt instruiți în Iran pentru a utiliza sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360, au declarat pentru Reuters două surse europene din serviciile de informații, adăugând că se așteaptă la livrarea iminentă a sute de arme ghidate prin satelit către Rusia pentru războiul din Ucraina.
Reprezentanții Ministerului rus al Apărării ar fi semnat un contract pe 13 decembrie la Teheran cu oficiali iranieni pentru Fath-360 și un alt sistem de rachete balistice construit de Organizația industriilor aerospațiale (AIO), deținută de guvernul iranian, numită Ababil, au declarat cei doi oficiali ai serviciilor de informații, care au solicitat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.
Citând mai multe surse din serviciile de informații, oficialii au declarat că personalul rus a vizitat Iranul pentru a învăța cum să opereze sistemul Fath-360, care lansează rachete cu o rază maximă de acțiune de 120 km și focoase de 150 kg. Una dintre surse a declarat că „singurul pas posibil” după instruire ar fi livrarea efectivă a rachetelor către Rusia.
Moscova deține propriile sale rachete balistice, dar furnizarea sistemelor Fath-360 ar putea permite Rusiei să utilizeze mai mult din arsenalul său pentru ținte aflate dincolo de linia frontului, folosind în același timp focoasele iraniene pentru ținte aflate într-o rază mai mică de acțiune, a declarat un expert militar.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat că Statele Unite și aliații lor din NATO precum și partenerii din G7 „sunt pregătiți să ofere un răspuns rapid și sever dacă Iranul ar avansa cu astfel de transferuri”.
Aceasta „ar reprezenta o escaladare dramatică în ceea ce privește sprijinul Iranului pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Casa Albă a avertizat în mod repetat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina”.
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite de la New York a afirmat într-un comunicat că Republica Islamică a creat un parteneriat strategic pe termen lung cu Rusia în diverse domenii, inclusiv cooperarea militară.
„Cu toate acestea, din punct de vedere etic, Iranul se abține de la transferul oricăror arme, inclusiv rachete, care ar putea fi posibil utilizate în conflictul cu Ucraina, până la încheierea acestuia”, se arată în declarație.
Casa Albă a refuzat să confirme dacă Iranul instruiește personalul militar rus sau dacă se pregătește să expedieze armele către Rusia pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.
Cele două surse de informații nu au oferit un termen exact pentru presupusa livrare a rachetelor Fath-360 către Rusia, dar au spus că acest lucru ar urma să aibă loc în curând. Acestea nu au furnizat informații cu privire la stadiul contractului Abibal.
O a treia sursă de informații de la o altă agenție europeană a declarat că a primit, de asemenea, informații conform cărora Rusia a trimis soldați în Iran pentru a se antrena în utilizarea sistemelor de rachete balistice iraniene, fără a oferi detalii suplimentare.
O astfel de instruire este o practică standard pentru armele iraniene furnizate Rusiei, a declarat cea de-a treia sursă.
Un înalt oficial iranian, care a solicitat anonimatul, a declarat că Iranul a vândut rachete și drone Rusiei, dar nu a furnizat rachete Fath-360. Nu a existat nicio interdicție legală ca Teheranul să vândă astfel de arme Rusiei, a adăugat sursa.
„Iranul și Rusia se angajează în achiziționarea reciprocă de piese și echipamente militare. Modul în care fiecare țară utilizează aceste echipamente este în întregime decizia lor”, a declarat oficialul, adăugând că Iranul nu a vândut arme Rusiei pentru a fi utilizate în războiul din Ucraina.
Ca parte a cooperării militare, oficialii iranieni și ruși călătoresc adesea între cele două state, a adăugat oficialul.
Până în prezent, sprijinul militar al Iranului pentru Moscova a fost limitat în principal la dronele de atac Shahed, care transportă o fracțiune din explozibilul rachetelor și sunt mai ușor de doborât deoarece sunt mai lente decât rachetele balistice.
Editor : A.C.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.digi24.ro”
Sursa:
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii