În Tunisia a izbucnit o dispută între instanțele de judecată și autoritatea electorală care ar putea determina cel puțin următorii ani din viitorul țării. Disputa se referă la eligibilitatea a trei candidați în alegerile prezidențiale din 6 octombrie din Tunisia. În principal, analiștii spun că aceasta vorbește despre durabilitatea schimbărilor aduse în urma revoluției din 2011.
Treizeci și trei de candidați concurează pentru funcția de președinte, inclusiv președintele Kais Saied, însă este incert dacă unul dintre candidați va rămâne în cursă. Doi candidați, Magzhaoui și Zammel, au fost acceptați pe buletinul de vot alături de Saied. În ciuda acestui fapt, se așteaptă ca Magzhaoui și Zammel să nu câștige.
Deși trei candidați au câștigat apelul împotriva deciziei ISIE în fața Curții Administrative săptămâna trecută, ISIE a respins decizia, afirmând că instanța nu a comunicat decizia în 48 de ore, așa cum prevede legea. Societatea civilă, grupurile pentru drepturile omului și organizațiile sindicale s-au opus acestei decizii.
Situația în care instanța a fost nevoită să-și retragă decizia sub presiunea ISIE aruncă o umbră de îndoială asupra statului de drept, făcând o bătaie de joc din procesul electoral și subminând legitimitatea oricărui câștigător al alegerilor. Saied este îngrijorat de această situație, iar tendințele de auto-cenzură cauzate de măsurile restrictive din mediul online arată că este slăbit, dar își păstrează popularitatea prin controlul mediei și manipulare.
Sursa: Citeaza https://www.aljazeera.com/news/2024/9/5/why-is-tunisias-administrative-court-at-odds-with-its-electoral-authority