Presa din Republica Moldova preia date ale Biroului Național de Statistică potrivit cărora, în trimestrul doi al anului 2024 salariul brut a însumat 14 069 de lei, fiind în creștere cu 15,5% față de trimestrul II 2023 și cu 6,8% față de trimestrul I 2024.
Desigur, aceste date nu ne spun mare lucru, dar ele devin relevante dacă le privim în context regional. Potrivit calculelor jurnaliștilor moldoveni, nivelul salariului mediu brut în Republica Moldova ajunge la 681 de dolari sau 613 euro.
Aceasta înseamnă cu 10 euro mai mult decât salariul mediu brut din Rusia, o țară cu infinit mai multe resurse și în care, până de curând, mulți moldoveni obișnuiau să caute de lucru, în speranța unui trai mai bun.
Și, ca să continuăm cu comparațiile, salariul mediu brut din Serbia se cifrează la la 683 de euro.
România, cu 1294 de euro, depășește cu mult țările vecine.
Dincolo de aceste comparații, faptul că salariul mediu din Republica Moldova a ajuns să-l depășească pe cel din Rusia este plin de semnificații.
Mai întâi de toate, aceasta vine după ce, de mai mulți ani, Uniunea Europeană, ba chiar România de una singură au depășit Rusia, ca parteneri comerciali, dar și ca investitori pentru mica republică dintre Prut și Nistru. Este o dovadă că alegerea căii europene s-a dovedit corectă.
Apoi, aceste date contrazic flagrant propaganda rusească potrivit căreia apropierea de Uniunea Europeană înrobește și sărăcește țările. Dacă ar fi să dăm crezare acestei narațiuni a Kremlinului, atunci România, care a apucat-o de mult mai mult timp către Europa, ar fi trebuit să fie deja cu mult mai săracă.
Dar, ce să vezi? România se află la un nivel mai mult decât dublu față de Republica Moldova și aproape dublu față de Serbia.
În sfârșit, datele ne îndeamnă să privim mai atent spre ceea ce se întâmplă în Rusia.
Și aceasta, pentru că modelul ei social și economic este sursă de inspirație pentru suveraniștii de pretutindeni și, bineînțeles, din România: un conducător puternic, un partid-stat care îl urmează și un popor animat de propagandă.
Rusia este deținătoarea unor resurse colosale și acestea sunt gestionate de mari companii controlate de stat sau de oamenii de încredere ai statului. Ceea ce constituie visul de aur al tuturor suveraniștilor.
Ei bine, acest sistem al verticalei puterii a creat, într-adevăr, oligarhi care jonglează cu miliardele, își ridică palate, se plimbă în iahturi aurite și, bineînțeles, își țin copiii, pe bani mulți, în putredul Occident.
Ceea ce sistemul rusesc nu a reușit a fost să facă astfel încât imensitatea resurselor să aducă o viață bună cetățenilor de rând. Iar perspectivele sunt mai degrabă sumbre. Putin a împins țara către un război absurd și costisitor, și-a izolat țara și a condamnat la sărăcie inclusiv generația viitoare.
Între timp, moldovenii s-au descurcat mai bine, deși au fost asupriți de ruși timp de mai bine de un secol și jumătate și sunt aproape lipsiți de resurse naturale. S-au descurcat cu fructele și cu vinul lor, cu o nouă generație bine educată și creativă, cu o diasporă harnică, dar mai ales, cu libertate.
Este o lecție pe care mica Moldovă o dă tuturor celor care mai au dubii. Și pe care România a oferit-o deja, de multă vreme.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “www.rfi.fr”
Sursa:
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii