AcasăÎn RomâniaCrește numărul cazurilor de cancer de col uterin. Suntem pe ultimele locuri...

Crește numărul cazurilor de cancer de col uterin. Suntem pe ultimele locuri la vaccinarea anti-HPV

Published on

spot_imgspot_img


Peste 5,7 milioane de femei din România riscă să dezvolte cancer de col uterin, având în vedere ratele alarmant de scăzute ale vaccinării anti-HPV.

Vaccinul poate preveni apariția cancerului de col uterin - Foto Shutterstock

Vaccinul poate preveni apariția cancerului de col uterin – Foto Shutterstock

În România, peste 5,7 milioane de femei sunt expuse riscului de a dezvolta cancer de col uterin, în contextul în care țara se confruntă cu unele dintre cele mai scăzute rate de vaccinare anti-HPV din Europa. De asemenea, România este încă departe de a atinge obiectivul stabilit de eliminare a cancerului cervical până în 2030, atrage atenția un comunicat de presă al Rotary Club București Nord.

Virusul HPV este transmisibil prin simpla atingere a pielii, nu numai prin contact sexual, afectând deopotrivă femeile și bărbații. Rata de dezvoltare a cancerului de col uterin este mult mai mare în țările mai sărace, cu venituri mici și medii, printre care se află și România, conform OMS. Multe fete își încep viața sexuală înainte de vârsta de 16 ani, România fiind și țara din UE cu cele mai multe mame minore, mai exact peste 8.000 în 2021, potrivit datelor INS. Prin urmare, multe românce sunt expuse acestui virus, având în vedere și faptul că nivelul de informare și educare în acest sens este foarte scăzut, dar mai ales cel de vaccinare. Acest patogen poate determina apariția nu numai a leziunilor maligne sau pre-maligne, ci și a unor leziuni benigne inestetice, supărătoare.”,  a explicat Dr. Iman Mologani, medic rezident radioterapeut la Spitalul Colțea din capitală, membru al Rotary Club București Nord.

Tocmai de aceea a fost lansat un program de informare destinat părinților și adulților din România, desfășurat online și în instituțiile de învățământ, pentru a-i ajuta să conștientizeze riscurile la care sunt expuși tinerii și ei înșiși în legătură cu infecțiile HPV și cancerul de col uterin.

Este important de știut că virusul afectează și băieții, pentru care este recomandată profilaxia în egală măsură. Totodată, toate femeile adulte, între 18 și 45 de ani, ar trebui să aleagă să se vaccineze împotriva acestui virus, ele reprezentând categoria de vârstă aflată la risc pentru a dezvolta leziuni maligne ale zonei genitale, tot mai frecvent diagnosticate în ultimii ani la femei din ce în ce mai tinere. Cele 3 doze din schema de vaccinare anti-HPV asigură protecție împotriva contractării a 9 din cele mai frecvente și periculoase tulpini ale acestui virus, şi implicit scad susceptibilitatea dezvoltării cancerului. Statul român compensează 100% sau 50% din prețul vaccinului, în funcție de categoria de vârstă, așadar este vital ca fetele și femeile să opteze pentru prevenție și pentru o viață sănătoasă”, a adăugat medicul.

Milioane de femei, în pericol

Conform recensământului din 2021, România are peste 5,7 milioane de femei cu vârste între 15 și 65 de ani și peste 6 milioane între 11 și 65 de ani. Datorită debutului precoce al vieții sexuale, riscul de infectare cu HPV și de cancer cervical este în creștere. Programul de vaccinare anti-HPV vizează fetele între 11 și 19 ani, cu vaccin compensat 100%, și femeile între 20 și 45 de ani, cu o compensație de 50%. Astfel, aproximativ 734.000 de tinere și 2,76 milioane de femei se află în aceste grupe de vârstă.

Ministerul Sănătății a relansat în 2021 programul de vaccinare anti-HPV în România, având ca scop reducerea incidenței cancerului de col uterin.

Vaccinarea anti-HPV previne cancerul de col uterin și condiloamele genitale, ce afectează ambele sexe. Infecția cu HPV este cea mai comună infecție virală cu transmitere sexuală, estimându-se că 80% dintre persoane se infectează pe parcursul vieții.

Virusul HPV este asociat cu mai multe tipuri de cancer, dintre care cel mai frecvent este cancerul de col uterin, care apare în 99% din cazuri legate de această infecție.

În România, cancerul de col uterin este cel mai comun cancer ginecologic, având cea mai mare incidență și mortalitate din UE, cu aproape 3.400 de cazuri și 1.805 decese anual. 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat țărilor să colaboreze pentru eliminarea cancerului cervical, stabilind obiectivul de a reduce incidența la sub 4 cazuri la 100.000 de femei. Pentru a atinge acest obiectiv, OMS propune trei ținte: 90% dintre fete până la 15 ani să fie vaccinate, 70% dintre femei să efectueze screening-ul necesar, iar 90% dintre femeile cu leziuni pre-canceroase și cancer invaziv să primească tratament. România se află departe de aceste ținte, cu doar 25.000 de femei vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin HPV, mai arată comunicatul.



Citeste articol integral

Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Sursa:

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Cititi Termeni si Conditii

Latest articles

More like this

Despărțire șoc în showbiz! Loredana Chivu și Sorin Nicolescu, ex-soțul Andei Adam, și-au spus „adio”

Loredana Chivu, una dintre cele mai controversate apariții feminine din showiz, forma un...

Israel intensifică bombardamentele asupra Libanului în timp ce Hezbollah atacă Haifa | Israel atacă știrile din Liban

Israel a extins atacurile în sudul Libanului și a bombardat suburbiile sudice ale capitalei...