AcasăMondenCe este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre...

Ce este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre bucureșteni în perioada interbelică. Unde puteai să o servești și cum o poți prepara astăzi

Published on

spot_imgspot_img


Șvarțul (sau schwarz, din germană, care înseamnă „negru”) era o băutură populară în Bucureștiul interbelic, asemănătoare cu cafeaua neagră, dar preparată adesea din înlocuitori de cafea, cum ar fi cicoarea sau orzul prăjit. Acesta era o alternativă accesibilă pentru cafeaua autentică, care putea fi scumpă sau greu de procurat în anumite perioade. Aroma distinctă și savoarea sa îl făceau foarte apreciat, în special în localuri și cafenele.

svartul, bautura bucurestenilor interbelici jpg

Ce avea special șvarțul?

Pe lângă gustul ușor amărui, șvarțul avea și o componentă socială. Consumul său era o parte importantă din viața cotidiană, fiind servit în cafenelele boeme din centrul Bucureștiului. Locurile precum Capșa sau cafenelele din zona Lipscani erau adesea frecventate de scriitori, artiști și oameni de afaceri, care petreceau ore întregi discutând și savurând această băutură simplă, dar plină de farmec.

Unde se găsea?

Șvarțul se găsea în cafenelele și restaurantele bucureștene, dar și în gospodăriile obișnuite. În cafenele, era servit simplu, alături de un pahar de apă rece. În perioada interbelică, unele localuri din București deveniseră renumite pentru atmosfera lor vibrantă și pentru șvarțul excelent pe care îl serveau. Zona Lipscani și bulevardul Elisabeta erau epicentrele vieții sociale, locuri în care șvarțul era o constantă a meniurilor.

Astăzi, șvarțul este mai puțin cunoscut, dar rămâne un simbol al epocii interbelice, evocând nostalgia vremurilor în care Bucureștiul era considerat „Micul Paris”.

Pentru a prepara șvarțul astăzi, ai nevoie de câteva ingrediente simple și ușor de găsit:

Ingrediente:

2-3 linguri de cicoare măcinată sau orz prăjit măcinat (se găsesc în magazinele naturiste sau online)

Apă fierbinte

Opțional: zahăr, lapte de soia sau migdale (pentru o variantă vegană)

Mod de preparare:

Prepararea bazei: Adaugă cicoarea sau orzul…



Citeste tot articolul

Sursa & Foto Credit- „click.ro”

Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. Nu suntem raspunzatori pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com

Latest articles

leneșul care stă în cârciumi și 4…”

Moderator: Am o listă cu patru nume care și-au anunțat candidatura pentru Cotroceni...

Urșii au rupt gardul electric de protecție al Cetății Poienari

„Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al județului, aflată în administrarea Muzeului...

Știrile Digi24 de la ora 11 – 28 aprilie 2025

Știrile Digi24 de la ora 11 – 28 aprilie 2025 ➥ Pentru mai multe...

More like this

leneșul care stă în cârciumi și 4…”

Moderator: Am o listă cu patru nume care și-au anunțat candidatura pentru Cotroceni...

Urșii au rupt gardul electric de protecție al Cetății Poienari

„Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al județului, aflată în administrarea Muzeului...

Știrile Digi24 de la ora 11 – 28 aprilie 2025

Știrile Digi24 de la ora 11 – 28 aprilie 2025 ➥ Pentru mai multe...