Partea a doua a investigației jurnalistice SNOOP din jurul fostului profesor SNSPA Alfred Bulai dezvăluie noi detalii despre primii ani în care a lucrat în cadrul facultății, dar și despre anii de dinainte de Revoluție, când preda în școala generală.
FOTO Inquam Photos
Conform ultimelor mărturii ale victimelor, Alfred Bulai a cerut studentelor și întâlniri private în biroul său încă din 1993. Când a fost numit secretar de stat, întâlnirile s-au mutat în biroul de la Guvern, „cu geamuri spre Piața Victoriei”.
Potrivit SNOOP, comportamentul profesorului a fost reclamat inclusiv în ultimele luni în care a predat, însă conducerea SNSPA a negat că existau astfel de informații în momentul apariției primei părți a investigației jurnalistice, în iulie 2024.
Relatări din școala generală: „Ne băga degetul sub sân”
Înainte de Revoluție, între 1986-1989 a fost profesor titular de Istorie, Constituția Republicii Socialiste România și Economie politică, la clasele V-VIII, la școlile gimnaziale 1 și 4, din Giurgiu, unde primise repartiție și făcea zilnic naveta. Avea 24 de ani.
„Ne băga degetul sub sân și trăgea în sus: «Unde ți-e, domnișoară, matricola?»”, a relatat una dintre fostele sale eleve.
„Ne bătea cu indicatorul, aplecate peste bancă. Eram clasa a cincea”. „Câteodată la fundul gol, când luam patru” sau „când nu-i plăcea cum vorbești”. „O făcea în fața tuturor”, atât băieților, cât și fetelor. „Cei pedepsiți plângeau”, mai arată relatările victimelor.
Studentele erau chemate și în biroul de la Guvern
Între 2006 și 2008, Bulai a renunțat temporar la funcția de prodecan SNSPA, după ce prim-ministrul liberal de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a numit președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (ASG), obținând astfel rang de secretar de stat.
„Vino la mine la Guvern”, povestește Elena Gozun, atunci în anul III la Științe politice, cum o invită profesorul Alfred Bulai în biroul său impunător, cu geamuri spre Piața Victoriei. „Nu am mai putut să scriu (…) A plantat dubiul în capacitatea mea”, a relatat Elena, care nu și-a mai dat licența niciodată.
Din mărturiile victimelor, reiese că cel puțin patru studente au abandonat studiile în urma interacțiunii cu profesorul. De altfe, în momentul apariției primei anchete jurnalistice care arată abuzurile profesorului, decanul SNSPA a explicat că a încearcat să ferească studenții de „persecuție” și „protecția politică”, de care spunea că se bucura profesorul.
În 2019, Academia Română îi acordă lui Alfred Bulai premiul „Constantin Rădulescu-Motru”, în domeniul pedagogiei. Premierul nu este retras după publicarea anchetei.
În urma anchetei jurnalistice, iniţial, Alfred Bulai a fost arestat preventiv pe 5 septembrie, însă a stat în arestul Poliţiei doar o săptămână, după ce Tribunalul Bucureşti a decis pe 12 septembrie să fie plasat în arest la domiciliu.
Citeste articol integral
Sursa & Foto Credit- “adevarul.ro”
Sursa:
Știrile sunt preluate din google news de la ziare din Romania. Suntem un serviciu gratuit de indexare stiriilor. Informatiile si imaginile stirilor sunt exclusiv a ziarelor si site-urilor din care au fost preluate. romaniaexpres.ro nu este raspunzator pentru continutul lor. Daca doriti ca stirile dvs sa nu mai apara pe platforma noastra, contact: medialux85@gmail.com
Cititi Termeni si Conditii