Cartea sa “Afghanistan, les enfants d’une guerre sans fin” spune povestea extinderii războiului din Afganistan după retragerea trupelor sovietice, arătând că nu a fost doar o simplă luptă Est-Vest sau o confruntare ideologică între islam și comunism (sau laicitate), ci un conflict local, bazat atât pe jocul puterilor regionale, cu Pakistanul în prim plan, dar și Iranul, India și Arabia Saudită, cât și pe opozițiile tribale și etnice.
Inspirat din povești reale, acțiunea acestei cărți istorice are loc la sfârșitul anilor optzeci, când trupele sovietice, solicitate să intervină de regimul comunist afgan în 1979, sunt înfrânte de triburile afgane. Acestea nu reușesc să controleze această țară aridă și muntoasă, foarte propice pentru războiul de gherilă. Urmează povestea lui Aziz, bătrânul afgan cu barba vopsită cu henna, înțelept și umanist, care protejează copii, afgani și pakistanezi, răniți de acest război aparent interminabil. Autorul, Gilles Bertin, este și autorul cărții “Le disparu de la République morte” (ediția Kailash, 2002).
Sursa: Citeaza http://www.afp.com/fr/lagence/notre-actualite/lactualite-de-lafp/afghanistan-les-enfants-dune-guerre-sans-fin-de-gilles