Soarta TikTok-ului ajunge la Curtea Supremă din Statele Unite într-un caz care reprezintă o coliziune între libertatea de exprimare și securitatea națională.
Congresul SUA a adoptat anul trecut o lege cu sprijin bipartisan amplu care cere companiei-mamă chineză ByteDance să se despartă de platforma de social media TikTok sau să se confrunte cu o interdicție din motive de securitate națională.
TikTok a declarat că va închide platforma până pe 19 ianuarie dacă Curtea Supremă nu anulează sau amână data de intrare în vigoare a legii.
În plus, justiția are în fața sa o cerere din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, care a renunțat la susținerea anterioară a interdicției, de a-i oferi lui și noului său guvern timp să ajungă la o “rezoluție politică” și să evite luarea unei decizii în caz.
Atât TikTok și ByteDance, cât și creatorii de conținut și utilizatorii aplicației, susțin că legea reprezintă o încălcare dramatică a garanției de libertate de exprimare a Constituției.
Cazul reprezintă un alt exemplu al faptului că instanța este rugată să decidă în legătură cu un mediu despre care judecătorii recunosc că au puțină familiaritate sau expertiză, deși adesea se pronunță asupra chestiunilor importante referitoare la restricțiile asupra discursului.
Administrația Biden, apărând legea semnată de președintele Joe Biden în aprilie, susține că “nimeni nu poate contesta serios că controlul Chinei asupra TikTok prin intermediul ByteDance reprezintă o amenințare gravă la securitatea națională”.
În decembrie, un grup de trei judecători de apel, doi numiți de republicani și unul de un democrat, au confirmat în unanimitate legea și au respins pretențiile de protecție a primului amendament privind libertatea de exprimare. Așadar, Curtea Supremă se confruntă cu o problemă delicată și importantă pe care va trebui să o soluționeze.
Sursa: Citeaza https://www.euronews.com/next/2025/01/10/us-supreme-court-to-hear-arguments-on-tiktok-ban-law-in-case-about-national-security-and-f